Start Point

Naslovnica
„Mentorski program za rad s počiniteljima kaznenih djela“

„Mentorski program za rad s počiniteljima kaznenih djela“

U sklopu projekta „Start Point“ održala se on-line edukacija i Webinar na temu  „Mentorski program za rad s počiniteljima kaznenih djela“. 

Ovaj program upoznao nas je konceptom mentorstva, a  naglasak je bio na učenju koji je temeljni proces i primarna svrha mentorstva. Osobno iskustvo je primarna snaga u razumijevanju paralelnog putovanja mentora i učenika te njihova odnosa u učenju.

Osim samog upoznavanja s konceptom mentorstva, posebna pažnja posvetila se i konkretnim primjerima za primjenu mentorskog rada s počiniteljima kaznenih djela.

 

 

Što je uopće mentorstvo?

 

 • Mentorstvo je važan alat za razvoj, te je njegovoj implementaciji u procese potrebno pristupiti s vrlo konkretnim ciljevima, pripremiti potrebne obrasce i izvještaje. Rezultati su mjerljivi i značajni.

 

 • Mentorstvo je proces u kojem mentor i menti rade zajedno, otkrivaju i razvijaju sposobnosti, talente i vještine. Mentorstvo ima dugoročni efekt, jer se fokusira i na razmišljanja mentija, njegov osobni razvoj kao i na konkretne prepreke, zadatke i sl.

 

 • Mentorstvo je proces koji u sebi sadrži coaching, podučavanje, savjetovanje, networking i mnoge druge.  Mentor je netko tko brine, ulaže trud, podučava, razvija, hvali, kritizira, otvara nove poglede na svijet, a sve u cilju razvoja i osamostaljivanja korisnika.

 

 • Mentor je i uzor (role model), te njegova uloga nosi veliku odgovornost, kako za to ŠTO će govoriti, tako i za način KAKO će to govoriti.
  Mentorstvo bi trebalo biti uspostavljeno kao uobičajena praksa u procesu integracije.

 

 • Postupak mentorstva može biti koristan i za mentora i mentoriranu osobu.
  Mentor dobiva priliku pokazati njegov/njezin potencijal i sposobnost prijenosa znanja, dok mentorirana osoba dobiva priliku učiti.

 

 • Mentor je odgovoran za napredak mentorirane osobe tijekom razdoblja trajanja mentorstva (obično između šest mjeseci do jedne godine).
  Prije nego li se završi razdoblje mentorstva, znanja i vještina mentorirane osobe treba ispitati, koji će pokazati koliko je spreman za samostalnost.

www.strukturnifondovi.hr
www.esf.hr
Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Udruge PET PLUS
Izradu mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.